Jídelníčky na míru sportovci/běžný režim

Jídelníček na míru pro sportovce (off/in season, den závodu/zápasu, dlouhodobé držení jídelníčku)

Každý sportovec určitě ví, že nevhodně zvolená strava, timing nebo třeba i množství vlákniny v jídelníčku v den D, může negativně ovlivnit celý průběh takového závodu/zápasu. Nevhodně zvolená dieta může nepříjemně ovlivnit váš výkon, koncentraci, ale třeba i zažívání. Nedostatečný příjem kalorií vám může ubírat potřebnou energii, ale stejně tak vás může utlumit nebo unavit nevhodně zvolené jídlo před závodem s přebytečným příjmem kalorií. Správně nastavené makroživiny, timing, kvalitní strava, správné množství jídla a nějaká suplementace už od ranních hodin vám může pomoc s výkonem během závodu/zápasu, předejít nedostatečnému/přebytečnému příjmu, zažívacím problémům (pokud nezapracuje stres) a zlepšit vám regeneraci po výkonu. Tyto dietní postupy by se měly několikrát vyzkoušet pouze mimo závodní dny, aby člověk nezkoušel nové věci v den, kdy na tom už záleží. Tělo je dobré postupně adaptovat na nový stravovací režim, aby bylo pak připravené v den závodu/zápasu. Zároveň pokud člověk zjistí, že mu něco z toho nesedí, je možné s tím ještě pracovat a zjistit, co zlepšit a snažit se dietu nastavit tak, aby sportovci maximálně vyhovovala.

Pro sportovce není důležité držet stravu pouze v den závodu/zápasu, ale měl by se stravovat správně dlouhodobě. Dieta se může trochu měnit i v in season a off season. Správně nastavená strava u sportovce je velice důležitá pro jeho běžné fungování během dne. Ze stravy si sportovec bere všechny potřebné mikro a makroživiny, zlepšuje se a urychluje se regenerace, může podávat větší výkon při tréninku a dává pravidelný režim svému tělu. Jelikož má sportující člověk na závodní úrovni daleko větší energetický výdej, je často náročné doplnit dostatek jídla z kvalitních potravin během dne a šahá po rychlém příjmu kalorií z nekvalitních zdrojů. To může ovlivňovat i zažívání a s tím spojenou náladu. V takovém případě je dobré řešit stravu z dlouhodobého hlediska, i na tom můžeme pracovat.

  • Jídlo je potřeba vážit, alespoň ze začátku.
  • Je na vás, kolik jídel během dne podle vašeho režimu stíháte a zvolíte, minimální počet jsou 3 jídla/d. Nejčastěji se volí 4-5 jídel za den. Obecně lze rozdělit jídelníček mezi 3-6 jídel/d.
  • V jídelníčků je 8 variant od každého jídla, záleží, kolik jídel si během dne zvolíte. Tzn. 8 variant snídaně, 8 svačina, 8 oběd, 8 večeře, pokud zvolíte 4 jídla/d. Můžete je kombinovat mezi sebou, jak chcete.
  • Před zpracováním jídelníčku zasílám Dotazník, který je nutné vyplnit, abych si mohla přiblížit váš režim a správně vám nastavila stravovací plán. 
  • Dobré je mít také změřené Inbody (nejstarší 1 měsíc). Pokud nemáte možnost se někde změřit, lze v mým Rezervačním systému zarezervovat měření Inbody.


Ceník jednotlivých typů jídelníčků najdete v sekci "Ceník" 


Jídelníček na míru pro lidi s běžným režimem

Necítíte se nejlépe ve vašem těle a nevíte si rady, jak to změnit? Váš způsob stravování vás ovlivňuje z dlouhodobého hlediska, může vás ovlivňovat ale i během každého jednoho dne. Únava, nafouklé břicho, zažívací problémy, málo energie nebo nepříjemný pocit na žaludku, to vše můžete pociťovat během dne, když váš režim nenese nějaký balanc. Není důležité jíst jenom zdravě, ale je důležité jíst správně. To jsou věci, které spolu pouze souvisí, ale zdravé potraviny nejsou zárukou, že se dostanete tam, kam chcete. Například při redukci hmotnosti, je nejdůležitější mít větší výdej než příjem. Pokud nemáte tušení, jaký je váš výdej a příjem během dne, je nepravděpodobné, že se sami dopídíte k tomu, jak správně jíst, aby vám to vyhovovalo. Jídelníček není jen o zdravých potravinách, ale i o správných porcích, správně vyvážených makroživinách/mikroživinách, dostatku vlákniny a správném načasování jídel. Vždy říkám, že je to jednoduše složité. Stravování je velmi obsáhlé téma, o kterém se dá mluvit hodiny, ale zároveň na začátku stačí dodržovat jednoduché principy, které všichni známe – nejíst sladké, tučná jídla, mít dostatek pohybu, dostatek bílkovin, tekutin, spánku, nepřejídat se a ani nehladovět. To vše jsou základy, které vám na začátku mohou pomoc shodit nějaké to kilo dolu. Pokud to ale i tak nejde nebo vše z toho dodržujete a stejně se necítíte dobře ve svém těle, je dobré řešit jídelníček detailněji. 

  • Jídlo je potřeba vážit, alespoň ze začátku.
  • Je na vás, kolik jídel během dne podle vašeho režimu stíháte a zvolíte, minimální počet jsou 3 jídla/d. Nejčastěji se volí 4-5 jídel za den. Obecně lze rozdělit jídelníček mezi 3-6 jídel/d.
  • V jídelníčků je 8 variant od každého jídla, záleží, kolik jídel si během dne zvolíte. Tzn. 8 variant snídaně, 8 svačina, 8 oběd, 8 večeře, pokud zvolíte 4 jídla/d. Můžete je kombinovat mezi sebou, jak chcete.
  • Před zpracováním jídelníčku zasílám Dotazník, který je nutné vyplnit, abych si mohla přiblížit váš režim a správně vám nastavila stravovací plán.
  • Dobré je mít také změřené Inbody (nejstarší 1 měsíc). Pokud nemáte možnost se někde změřit, lze v mým Rezervačním systému zarezervovat měření Inbody.